Itt az ideje, hogy odafigyeljen a levegőminőségre.


  Automaták

    Inárcs online mérőállomás 1

    Inárcs online  mérőállomás 2

Folyamatosan fejlesztünk!Másodperces szélirány- szélsebesség és széllökés-mérő.

Itt az ideje, hogy odafigyeljen a levegőminőségre. 


Felhőkép Hőtérkép Széltérkép UV térkép

PM2.5 apró részecskék a levegőben 


Loading PurpleAir Widget...

PM10 részecskék a levegőben  Loading PurpleAir Widget...


Inárcs Hőmérséklet 


Loading PurpleAir Widget...

Inárcs Páratartalom 


Loading PurpleAir Widget...

Az AQI megértése

Az AQI célja, hogy segítsen megérteni, mit jelent a helyi levegőminőség az egészségének. A megértés megkönnyítése érdekében az AQI hat kategóriába tartozik. Mindegyik kategória különféle egészségügyi problémáknak felel meg.

Az egészségügyi problémák hat szintje és azok jelentése:

  • Jó - AQI értéke 0-50. A levegőminőséget kielégítőnek tekintik, és a levegőszennyezés kevés vagy egyáltalán nem jelent kockázatot.
  • Mérsékelt - AQI 51-100. A levegő minősége elfogadható; néhány szennyező anyag esetében azonban nagyon kis számú embernek lehet közepes egészségügyi problémája. Például az ózonra szokatlanul érzékeny emberek légzési tünetekkel járhatnak.
  • Az érzékeny csoportok számára egészségtelen - az AQI értéke 101-150. Noha a nagyközönséget valószínűleg nem érinti ez az AQI tartomány, a tüdőbetegségben szenvedő emberek, az idősebb felnőttek és a gyermekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve az ózonnak, míg a szívvel és tüdővel rendelkezők betegség, az idősebb felnőttek és gyermekek nagyobb mértékben vannak kitéve a levegőben lévő részecskék kockázatának.
  • Egészségtelen - az AQI értéke 151 és 200 között van. Mindenkinek előfordulhat valamilyen káros egészségkárosító hatás, és az érzékeny csoportok tagjai súlyosabb hatásokkal járhatnak.
  • Nagyon egészségtelen - az AQI értéke 201-300. Ez egészségügyi riasztást vált ki, jelezve, hogy mindenki súlyosabb egészségügyi következményekkel járhat.
  • Veszélyes - 300-nál nagyobb AQI. Ez egészségügyi veszély figyelmeztetést válthat ki a vészhelyzetekre. Valószínűbb, hogy az egész lakosságot érinti.


Fejlesztések

ÉLŐ Időkép kamera. Másodperces szélirány- szélsebesség és széllökés-mérővel.

Folyamatosan fejlesztünk!Másodperces szélirány- szélsebesség és széllökés-mérő.


A másodperces szélmérő valójában tizedmásodpercenként mér és a mérési adatokat másodpercenként elemzi, illetve továbbítja; a beépített mikroprocesszor figyeli a másodpercen belüli szórást és a növekményt az esetleges "tüskék" kiszűrése érdekében.

Irányérzékelésben is hatalmas előrelépést jelent, hogy - köszönhetően a tizedmásodperces felbontásnak - az elfordulási értékek mozgás közben akár 1° pontossággal követhetőek, szintén valós időben - szemben a korábbi, maximum 16 irány-szegmenssel, mely 22,5°-os pontosságú.

A legfontosabb talán mégis az, hogy a szélmérő így képessé vált a széllökések rendkívül precíz lekövetésére. Korábban hatalmas gondot okozott, hogy - bár a legtöbb hagyományos időjárás-állomás szélmérője helyesen működik - csak 8 másodpercenként "vesz mintát" a légmozgás sebességéből, ami csak ritkán esik egybe az erősebb széllökések pillanatával. Emiatt szinte minden "hagyományos" szélmérő alulmérte a tényleges sebességeket, még akkor is, ha egyébkét megfelelően (10 méter magasan, szélárnyéktól mentes helyen) került elhelyezésre.

Üzemeltető: Lakatos József